rebeccasochjohannasblogg

2012-10-29
03:15:00

Amerikanska valet!
På förfrågan tänker jag skriva lite om valet. Tilläggas bör jättemycket att jag inte är politikexpert, men det vet ni.
 
Anyway, svar på beccas frågor!
 
Viktigaste frågan?Vem står för vad?


Är nog enligt de flesta, åtminstonde i Scarsdalekretsarna, ekonomin. USAs ekonomi är just nu väldigt dålig, och som svensk kan man ju också tycka att detta är lite viktigt, eftersom hela världen riskerar en ny ekonomisk kris.
Obama har spenderat väldigt mycket pengar under sin tid som president, lånat pengar från Kina och skuldsatt USA ytterligare. Han har startat 76 (eller nåt) nya program som alla sponsras av staten, däribland Obamacare, vilket är billigare sjukförsäkring typ. De som röstar på Obama tycker såklart att fri/billigare sjukvård är en väldigt viktig fråga också. Sen har vi det militära, eftersom USA ser sig själva som ett land under väldigt stort hot från omvärlden. I denna frågan vill båda kandidaterna ha världens starkaste militär och båda vill ut ur Afganistan (Obama lovar 2014, Romney vill avvakta och se men har också det som mål).
 
Är han Romney mormon?


Yep. Och Obama är protestant tror jag (men enligt många är han smygmuslim). Joe Biden och Paul Ryan (vice president-kandidater) är båda katoliker.
 
Är inte det ganska knäppt isåfall?
Jo. Men i USA bryr man sig inte så mycket, så länge han inte är muslim. Konstigt, men sant. Många tycker dessutom att mormoner har bra värderingar. Också konstigt.
 
Romney har också massa barn, typ fem, och han är jätterik. JÄTTE.
 
Hur har det gått i debatterna osv?


Presidentkandidaterna har haft tre debatter, vicepresidenterna två kanske (såg bara en).
Första debatten förlorade Obama så stort att han nästan måste haft en hemlig plan med det. Han KAN inte vara så dålig. Såg bara slutet av andra debatten, men den va rätt vild. Obama tog igen. Den tredje, som handlade om utrikespolitik, var relativt jämn. Ingen var direkt dålig tycker jag. Det stod 47/47 innan den började. Alltså helt jämnt. Vicepresidentdebatten var intressant, då abortfrågan kom upp. Två katoliker, som har samma personliga värderingar, men den ena vill förbjuda abort, den andra tycker att det är upp till var och en. Intressant.
 
Just nu är det spännande. Enligt vissa mätningar leder Romney relativt stort, men i andra (färre dock) leder Obama litegrann. I Ohio leder Obama i alla mätningar, och man brukar säga att den som vinner Ohio vinner hela valet. Vad som är kvar nu är hanteringen av den katastrof som inom några timmar kommer slå till mot östkusten (mig). En katastrof en vecka innan valet kan vara till Obamas för- eller nackdel, beroende på hur han hanterar den. 
 
Ursäkta det långa inlägget, hade kunnat skriva i typ en timma till här, men då hade ingen läst ändå.
 
PUSSHEJ från katastroforkan-NewYork!
 

Kommentarer:
#1: rebecca

TACK!!!!!!!!!

2012-10-29 @ 18:42:41
#2: Linda

TACK SÄGER JAG MED!

2012-11-06 @ 19:00:03
#3: Josefiehhhh

Tack Johanna, känns lite sent att jag sätter mig in i detta nu när det bara är några timmar till valet. Men ändå.

2012-11-06 @ 21:21:16
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: